Thursday, 11 August 2011

Pengalaman Baru....

Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum warahmatullah..
     Rasanya terlalu lama jemari ini tak menaip di ruangan blogku ini... kdg2 berfikir bilakah masanya untuk update blog nie, tapi selalu tak dapat nak meluangkan masa untuk update. alhamdulillah malam ini dapat update...setelah ana mendapat satu pengalaman baru pada hari ini..
    Apa pengalaman baru tu? nie yang nak citer nie... sesampai ana di Raudhatul Ukhwah(rumah sewa ana) selepas penat bekerja hari nie, ana buka facebook dan ada 1 post yang telah di'tag' nama ana pada post itu.. Hj Bakhtiar, seorang aktivis IKRAM penang mengajak ana dan kawan-kawan untuk turun di Masjid Kapitan Keling untuk memberi bungkusan nasi dan air mineral kepada orang-orang miskin yang menghuni di sekitar kaki lima di situ.. dahulu semasa pertama kali menjejakkan kaki ke Masjid Kapitan Keling pada bulan april dulu(maklumlah baru setahun di Penang. Jarang pergi jalan-jalan sekitar penang nie), ana terkejut apabila kawan ana membawa ana sekitar masjid kapitan keling. di bangunan-bangunan sekitar masjid, terdapat ramai insan-insan yang menghuni kaki lima tanpa ada hala tuju.. dan petang tadi, ana sekali lagi menjejakkan kaki ana ke kawasan Masjid Kapitan Keling... sesampai di sana, pelan asal bersama Hj Bakhtiar untuk menghamparkan tikar di masjid dan menyerahkan bantuan pada mereka yang memerlukan terbantut apabila Dewan Perniagaan Melayu Pulau Pinang telah terlebih dahulu membuat majlis persatuan mereka di masjid itu dengan dirasmikan oleh TYT Pulau Pinang. jadi ana bersama Hj Bakhtiar dan Akhi Najmuddin(aktivis KARISMA USM Minden, juga sahabat seusrah ana) membuat keputusan untuk membungkus makanan di dalam satu plastik dan mengagihkan kepada mereka di jalanan..

    Kami pun memulakan proses membungkus makanan.... usai membungkus, terus menuju ke sekelompok makcik dan pakcik yang sedang duduk melepak di kaki lima berhadapan dengan kami...
sesampai kami kepada mereka,terus sahaja kami dikerumuni oleh mereka untuk melihat apa yang kami bawa di dalam bungkusan.. lalu bermulalah proses kami bersembang dengan mereka.. terlalu banyak pengalaman yang ana rasakan.. bermacam-macam cerita yang ana dengar daripada mereka ini.insan yang kurang bernasib baik tetapi terlepas pandang oleh banyak pihak yang mengatakan mereka memperjuangkan islam.
pelan asal kami adalah untuk memberi makanan kepada mereka sambil itu mengambil nama,no kad pengenalan dan alamat mereka untuk kami proceed dengan Pusat Urus Zakat. bermacam-macam cerita yang ana dengar. ada seorang makcik menceritakan begini: "makcik asal sungai petani. baru ja mai sini 3 hari lepas sebab kot ada rezeki boleh dapat bantuan. makcik dah berapa banyak mintak dengan pihak zakat dan kebajikan, tapi tak pernah dapat. tolonglah kami,nak..."... sayu hati ana mendengar. ana hanya mampu memujuk dan mengambil namanya..
    kemudian datang seorang lagi pakcik kepada ana untuk menceritakan masalah beliau. disebabkan ana nie memegang buku dan pen( Hj Bakhtiar dan Akh Najmuddin sedang memberi makanan), jadi mereka mengerumuni ana untuk menceritakan masalah mereka. seorang pakcik nie menceritakan, sudah 10 tahun beliau tinggal di kaki lima itu. "xda sapa yang mai bagi bantuan kat pakcik ka", ana bertanya.. "xdak sapa pun.. kalu tak pakcik tak duduk sini lagi dh.. pakcik nak operation jantung hujung bulan 9 nie(memg surat yg dia tunjuk drpd pakar jantung GHPP tu betul. ana kenal pakar tu). ana sangat-sangat bersimpati. lagi sekali, ana rasa sangat bersalah dan hanya mampu mencatit namanya di dalam buku ana...

tetapi ada satu kisah yang ana rasakan kita sangat-sangat perlu memberi perhatian kepada masalah ini. seorang pakcik datang kepadaku semasa ana sedang bersembang dengan seorang makcik. kemudian ana mengalihkan perhatian kepada pakcik tersebut. pakcik nie mempunyai 7 orang anak, yang sulung berumur 14 tahun. dia ada rumah tapi tak mampu nak bekerja selepas pembedahan pada tulang clavicle dan scapula beliau.. dia menceritakan bagaimana kesusahan hidupnya, sehingga katanya pada suatu hari dia ingin membunuh diri! " pakcik pernah masuk dalam van pakcik, tutup sume tingkap, pakcik curah badan dengan minyak petrol. kemudian pakcik pegang lighter dan nak hidupkan api. tapi kuas Allah menginginkan pakcik hidup lagi, lighter tu tak menyala".. Allahu Rabbi... sampai tahap itu. ana mengucap panjang mendengar cerita dia.. sambung beliau lagi, dan cerita ini juga memang mengejutkan ana tapi ana tak berasa hairan. "mintak maaf pakcik nak habaq. tapi memang ini yang pakcik dapat.pakcik dapat bantuan daripada pihak gereja. malah van yang pakcik ada sekarang, pihak gereja yang bagi.bolehlah pakcik meniaga sikit-sikit kat Ropewalk(temapt famous kat penang. nak tahu, kena tanya orang penang).tapi meniaga barang-barang buruk je,kalau ada orang bagi pakcik meniaga la... orang gereja ni kalau pakcik perlukan bantuan, depa cakap just call ja depa akan mai"..

inilah salah kita sebagai orang islam. lihat bagaimana orang kristian memberi bantuan. di mana wang zakat yang dikumpulkan saban tahun? orang kristian memberi bantuan van pada pakcik tu, at least pakcik tu mampu berniaga dengan van tu.. tapi kalau dapat wang zakat pun, RM200 sebulan, dia tak mampu nak buat modal niaga pun.. tapi sebenarnya itulah konsep zakat islam, memberi bantuan untuk selesaikan masalah dia dan dia mampu berdikari, bukan sepanjang hidupnya perlu dibantu. satu pengalaman baru bagi ana hari ini, pengalaman yang sangat berharga bila berhadapan dengan insan "homeless"...
     Ya Allah, moga Engkau thabatkan hatiku ini di atas jalanMu... jauhkanlah aku daripada sikap riak, ujub dab takabbur... moga Engkau membantu mereka ini dengan menaikkan darjat mereka di sisiMu wahai Rabb Penguasa Alam...
 

2 comments:

  1. Salam
    Semoag Allah memberi kekuatan iman dan fizikal untuk membantu golongan seperti ini. Masyaallah

    ReplyDelete
  2. assalamualaikum...
    alhamdulillah..perkongsian yang sangat menarik dan penuh pengajaran..carapenyampaian yang santai dan mampu membuatkan ana berasa seperti ada di tempat kejadian..subhanallah..semoga usaha2 yang baik untuk membantu golongan yang memrlukan seperti ini darahmati Allah...
    kepada akhi..semoga terus istiqomah dalam memberi perkongsian dan pengisian yang baik seperti ini..insyaallah ana doakan semoga akhi terus berjaya...wallahua'lam

    ReplyDelete