Saturday, 19 February 2011

loghat...

Ku mulai celotehku hari ini dengan menyebut nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha mengasihani..

Assalamualaikum warahmatullah...
apa khabar antum semua?harap-harap semuanya sihat..
tiba-tiba ana rasa nak menulis tentang loghat pula hari ni. ana nie orang perak, jadi eloklah sekiranya ana masukkan sedikit unsur perak ana di dalam blog ni.lagi menarik bukan? ana membesar di kampung..kalau kat kuale ni, loghat die lain, tak berape nak pekat beno. kalau nak lagi pekat, kene pegi ke parit(satu name tempat di perak tengah). hah, kat situ memang pekat beno le, sampei ana sendiri pun tak berape nak paham kalau deme belabun. tapi kebanyakan oghang mude sekaghang, deme tak belabun pekat beno dah.. kalau menyembang dengan oghang tue,kadang-kadang terkeluo le istilah-istilah yang ana sendiri pun tak faham. kalau ana balik kampung, ana suka menyembang dgn poh ana.. walaupun umo die dah nak cecoh 80 tahun, tapi kedeghat die ngalohkan oghang mude. die kabo heboh lutut sakit, ana kabo rehat le poh...tak payoh le buat keghoje dah. tapi biase le kan, deme ni memang tak gheti nak duduk rilek je. deme daghi mude dah rajin keghoje..dalam die heboh sakit lutut tu, tiap-tiap pagi die akan menyapu sampoh kat luo ghumoh die, mengemaih ghumoh, bagi ayam-ayam die makan.. ana peghati je die.. bile die tengah menyapu tu, kejap-kejap die duduk ataih tanoh. pasei ape pulok? kan lutut die sakit, die rehat le kejap.ade dalam 5 minit lebih kughang, die bangun balik pastu menyapu semule. "Ya ALLAH, moga Kau terus menyihatkan tubuh badan opahku dan semoga Kau menarik nyawanya nanti dalam keadaan yang mudah". ana berdoa pade ALLAH untuk poh ana. ana sangat sayangkan die.. poh ana kuat amalannye, hampir setiap mase die di atas sejadah.
     tibe-tibe tengah syok menaip ni, ana teringat pulak kat arwah tok ana.tok ana meninggalkan dunia yang fana ni pada bulan disember 2005. ana masih ingat lagi, dia meninggal ketika ana sedang menduduki SPM. arwah tok ana adalah antara orang yang disegani di kampung ana dan kampung sekitarnya; kg menora, kg buaya,kg senggang; disegani kerana ilmu agamanya. dan semasa hayat dia, dia adalah orang yang paling tua di kampung ana. semasa dia meninggal,umurnya 86 tahun(kalau ana tak silap le. dah lupe). tok ana sangat kuat fizikal dan ilmu agamanya. bahkan sebelum hari dia meninggal, dia masih mampu menunggang motosikal dia(sampai sekarang motor tu ade lagi di rumah opah). dia pergi sangat mudah. sangat segar lagi di ingatan ana, pagi tu tiba-tiba tok mengadu sakit dada. ana dengan yang lain-lain pergi tengok sebab tok biasa sakit dada ni. dia kata taknak pegi hospital. sampai tengahari, kami tengok keadaan dia macam agak sukar. terus paksu ana bawak ke hospital. kerana kemudahan pengangkutan yang kurang pada masa tu,ana hanya duduk di rumah menunggu berita daripada mak ana yang ikut ke hospital. dan lebih kurang pukul 6 petang tu, ana dapat berita tok dah pun menghembuskan nafas terakhirnya. ana mengalirkan air mata, terus bagitahu kat opah. opah menangis. mayatnya tiba di rumah kira-kira pukul 9 malam..dan dikebumikan keesokan harinya. Alhamdulillah, ALLAH mengtakdirkan ana takde 'exam paper' pada hari pengkebumian. kalau tak, ana tak tahu macam mana nak jawab exam.
     memoriku berlalu.... setelah beberapa hari tok dikebumikan, ana belabun dengan poh. macam-macam le kume sembang, sampei ke topik pasei tok ana...yang menariknye, poh ana bagitahu kat ana tentang tok ana. "die tu selalu beno cakap kt poh.. kalau nanti die nok meninggal, die taknok menyusohkan anok cucu die..maknenye die taknok die sakit teruk sebelum die meninggal. kalau die sakit teruk, kan susah anok-anok nok jage nanti. Alhamdulillah, ALLAH bagi die nikmat tu.." ana menung kejap. betul! memang tok ana tak sakit teruk sebelum die meninggal. pagi tu die hanya sakit dada sikit dan sesak nafas yang tak teruk. mengikut cerita mak ana(die ade kat hospital mase tok meninggal), tok pegi senang sangat. petang tu die nampak macam akan pulih, tibe-tibe je tok cakap die nak pergi dah... tok senyum dan terus tutup mata. begitu mudah! ana sampai sekarang suka cerita tentang tok ana kepada orang lain. ana sangat bangga dengan tok ana. amalannya hebat, ALLAH bagi die nikmat itu. sampai ke hari ni, dah 6 tahun berlalu...tapi memori tok tetap segar dalam ingatan aku.. bagaimana tok seminggu sebelum die meninggal, die beli baju kot 'bundle'. die pakai baju tu mase solat jumaat terakhirnya.. poh ana tegur die mase die pakai baju tu nak pergi solat. "hai,lawa beno ni. ape hei berie beno pakei baju kot ni? tok ana senyum je dan terus berlalu naik moto honda cup petak die.. kami pun jadi pelik. tak pernah-pernah tok ni menyemart macam ni. rupe-rupenye, itu jumaat terakhirnya, seolah-olah die dah tahu die akan pergi.. ana sangat menyayangi tok ana,moga ALLAH meletakkan dia bersama para solihin.
    aseinye tadi nak belabun loghat peghok je, tibe-tibe masuk ceghite lain pulak. tapi takpe le, ana saje je ceghite tentang tu...tibe-tibe ana teringat tadi, nak buat macam mane. ghumoh ana sebelah ghumah poh, tu pasei senang nak menyembang kalau ana balik kampung.. minggu ni dah 3 minggu ana tak balik, rase sayup-sayup je ana dengo kampung memanggil.. rindu pada kampung,ini sunnah rasulullah.. lihat sahaja bagaimana rasulullah rindu pada mekah ketika baginda berada di madinah. walaupun madinah pada ketika itu dah berkembang pesat, baginda tetap bercita-cita untuk mengubah kampung halamannya. begitu jua dengan ana. walaupun hati kurang tenang bila di kampung, itu tetap kampung ana.. suatu hari nanti, ana pasti akan merubah suasana kampung ana. itu tempat ana dibesarkan. mase kecik-kecik dulu ana sangat nakal. ape yang mak cakap jangan, yang tu ana buat. mandi sungai, masuk hutan..kerinduan pada kampung meningkatkan lagi azamku..insyaALLAH,diberi kekuatan olehNYA..
     rasenye sampai di sini dulu warkah ana. insyaALLAH ada kesempatan ana akan menulis lagi.. moga jari ini akan terus rajin menaip demi menyebarkan al-Haq.
wallahua'alam bissawab...
wassalam... ~ ~ ~

*rujukan antum

mana-mana perkataan yang ade "gh" cth 'oghang', maksudnya orang tetapi disebut dalam sebutan perak.
sampei- sampai
deme- mereka
belabun- bersembang
poh-opah
cecoh- mencecah
kedeghat- tenaga
ngalohkan- mengalahkan
keghoje- kerja
ataih- atas
pasei- pasal
hei- hal
berie- beria-ia
menyemart- smart
aseinye- asalnya

1 comment:

  1. asslamualaikum,akhi....
    alhamdulillah 2hari lepas ana dah berjaya baca artikel ni.cuma malam ni baru sempat nak komen...ana sangat suka 'loghat'.unik,kreatif dan sangat menarik...lagipun ana ni xtau loghat perak.tapi part yang paling menarik dan menyentuh hati ana adalah part antara akhi dengan poh dan tok...teringin plak nak kenal dan belajar ilmu2 agama dari poh...sangat mengagumi poh...semoga akhi akan dapat berkongsi sedikit sebanyak ilmu yang akhi dapat dari poh dan tok satu hari nanti,insyaallah...semoga dakwah akhi sentiasa mendapat keberkatan dariNYA.selamat berjaya,ya akhi.

    ReplyDelete